Een drumstel bevat doorgaans twee pedalen, één voor elke voet. De basdrum, de grootste trommel die op zijn kant ligt en waar de kleinere tomtoms op gemonteerd zijn, bespeel je met de ene voet. De andere voet bedient via een pedaal de cimbalen van de hihat. Sommige drummers gebruiken echter meer pedalen. Twee basdrums in één drumkit zijn al lang geen uitzondering meer, en nog makkelijker is het gebruik van een dubbelpedaal, waarbij je met twee pedalen op één basdrum kan spelen. Een tweede hihat komt soms ook voor, al dan niet op een andere plaats. Via een remote hihat waarbij de pedaal via een kabel met de cimbalen verbonden is, kan je de hihatcimbalen verder weg opstellen zonder het probleem van niet meer bij de pedalen te kunnen komen. Ook andere instrumenten kunnen via pedalen bespeeld worden, zoals bijvoorbeeld een cowbell of een extra trommeltje.
De klopper is het onderdeel dat bij het basdrumpedaal tegen het vel slaat. Via een ketting of een vilten strip is deze klopper verbonden met het voetblad. Hoeveel kracht je moet uitoefenen om de klopper in beweging te krijgen kan je regelen met een veer. Een basdrumpedaal kan je via een schroef monteren aan je basdrum, zodat deze niet wegloopt als je erop speelt. Deze schroef bevindt zich onder of naast het voetblad. Een pedaal durft na verloop van tijd al eens vervelende kraak- en piepgeluiden te maken. Dit kan je eenvoudig verhelpen door een beetje kruipolie op de bewegende onderdelen (ketting, veer, scharnieren) aan te brengen.
Het hihatpedaal heeft bovenaan nog twee belangrijke onderdelen. De clutch is het kleine onderdeel waaraan het bovenste cimbaal gemonteerd is. Zorg ervoor dat de moeren rondom de cimbaal niet te strak aangedraaid zijn zodat het instrument kan resoneren en niet beschadigd raakt door te grote spanning. Controleer altijd dat er viltjes tussen je cimbalen en moeren aanwezig zijn. De tilter is een kleine vijs waarmee je het onderste bekken kan doen kantelen. De trekstang is verbonden met het pedaal onderaan en zorgt ervoor dat je de bovenste cimbaal kan bewegen. Bij heel wat hihatstands kan je ook de veerspanning regelen. Vaak bevindt het mechanisme hiervoor zich vlak boven het voetblad.