Elk melodisch slaginstrument bespeel je met mallets. Voor elk instrument zijn er diverse mallets beschikbaar. Het is belangrijk om met het juiste type mallet op het juiste instrument te spelen. Gebruik je een type dat eigenlijk te hard is voor het instrument, dan kan je wel eens het instrument beschadigen. Hoewel dit soms vereist is om een speciaal effect te produceren, is het aan te raden hier voorzichtig mee om te springen!
Een mallet bestaat uit een schacht met een kop erop. Deze kop kan uit één deel bestaan of over een harde kern beschikken die omwonden is met garen. Voor de schacht van een mallet worden drie soorten grondstof gebruikt:
  • Birch: hard berkenhout geeft een onbeweeglijke schacht
  • Rattan: schachten van rotan, een soort palmstengel, zijn meer flexibel
  • Fiberglass: een licht en sterk soort plastic, minder flexibel dan rattan, maar iets flexibeler dan birch
De meeste types mallets kan je in meerdere versies verkrijgen, waarbij enkel de schacht verschillend is. Kop en lengte van de stok blijft dan bewaard. Vaak is dit gespecificeerd in de benaming van de stok: staat er een 'B' in de benaming, gaat het vaak om een schacht in birch, een 'R' wijst op rattan. De dikte van de kop en de lengte van de mallets verschilt sterk naargelang het merk en het model. De hardheid gaat van zacht (soft) over gemiddeld (medium) tot hard (hard) en zeer hard of staccato bij bepaalde merken. Vaak worden ook combinaties van termen gebruikt voor de tussenliggende modellen.
Stacks Image 23
Bij xylofoonmallets bestaat de kop voornamelijk uit één deel. De gebruikte materialen gaan van rubber (eerder zacht) via kunststof (medium tot hard) tot hout (hard). Glockenspielmallets hebben een kunststof kop (medium tot hard) of een kop uit messing of brass (zeer hard).

De plastic en rubberen mallets kan je op zowel xylofoon als glockenspiel gebruiken. Brass mallets mag je enkel op een glockenspiel gebruiken, je kan er de houten xylofoontoetsen erg mee beschadigen. Houten mallets kan je dan weer best enkel op een (houten) xylofoon gebruiken. Sla je hiermee op metalen of kunststof toetsen, dan beschadig je al gauw de kop van de mallet.
De omwonden of wrapped mallets hebben een harde kern omgeven door garen of yarn. Het gebruikte garen verschilt naargelang het merk en het model dat je kiest. Er bestaan een enorme hoeveelheid aan types mallets, die elk een andere klank voortbrengen. De afmeting en de vorm van de kop speelt vaak een grote rol in het uiteindelijke klankresultaat. Een kleine kop zorgt vaak voor een scherpe en felle aanslag, terwijl een grote kop meer toon produceert. Hoe harder en strakker het garen rond de stok gespannen is, hoe directer de aanslag. Een zacht type garen tempert de aanslag, terwijl een ruwer type eerder verduidelijkt. De lengte van de schacht en de grootte van de kop beïnvloeden eveneens de balans van de mallet: hoe langer de schacht of hoe groter de kop, hoe meer de mallet vooraan overhelt. Omwonden mallets kan je zowel op vibrafoon als marimba gebruiken. Een bepaald model echter vaak specifiek voor één van de instrumenten ontwikkeld, en geeft op dat instrument het beste klankresultaat. Indien dit niet vermeld is op de mallet of de verpakking, kan je altijd informeren voor welk instrument een bepaalde mallet geschikt is. Een aantal types klinkt op beide instrumenten meer dan behoorlijk, bijvoorbeeld het type MB/R-23 van Mike Balter. Ook dit is vermeld op de mallet, de verpakking of kan je navragen. Wanneer je met 4 mallets leert spelen, beschik je best over twee paar van hetzelfde type.
Stacks Image 24
Stacks Image 25
De buisklokken vormen een uitzondering wat betreft het gebruikte slagmateriaal. De buizen van het instrument sla je aan met een hamer, gemaakt uit hout of kunststof. Vaak beschikt zo'n hamer over één zijde bedekt met leer om een zachte aanslag mogelijk te maken. Crotales bespeel je doorgaans met plastic of brass mallets. Triangelstokjes geven vaak ook een mooi resultaat. Soms vraagt een componist om een alternatieve speelwijze op een malletinstrument. Indien de partituur vraagt om met hardere mallets te spelen dan eigenlijk geschikt is voor het instrument, moet je extra oppassen om de toetsen niet te beschadigen. Ook als je met bijvoorbeeld triangelstokken of breinaalden op een vibrafoon moet spelen of glissando's maken, is voorzichtigheid geboden. Moet je met een strijkersboog een toets aanstrijken, dan gebruik je best een brede boog (contrabas of cello). Vergeet niet om deze vooraf te harsen. In 'Le Sacre du Printemps' vraagt Stravinsky om met twee crotales tegen elkaar te slaan.